Project /

Revitalization of Fatehsagar Lake Periphery, curating culture through ecology, Udaipur, Rajasthan

Project Dynamics:

500 m long, linear stretch along the lake. Highly contour and Elevated from the road level.

Project Area:

2.10.000 sq ft

Design Intent

To respect the innate character of the site and lake at micro scale and city at macro scale.

Key Notes

An urban Landscape project funded by Udaipur Municipal Corporation of the 500 m of linear strip locates itself along the Fatehsagar Lake, which is one of the important tourist destinations of the Udaipur (City of lakes), and constitutes of value to the local inhabitants. The project emphasizes particularly on creating a culturally rich walkway respecting the innate character of the lake periphery. The design explores the idea of ecology by stimulating interaction within different components- land, water, and people through specific sections of the site.

Being a linear site and width varying from .6 m to 15 m became a challenge as well as the driving force for the walkway to become the script of the changing landscape for different activites. Pockets of green have been developed in form of mounds, planters, green terraces which are thematically curated with plants that support the local character of the site, attract native birds and support biodiversity. Viewing Decks as traditional Chattris and Mounds overlooking the lake have been introduced where one can feel comfortable and enjoy the scenic beauty of the lake.

On one side where the vision of the site becomes the underline principle of the proposal, small nuances of details are developed by closely working with the contractors and other consultants. Local stone masonry is used in a contemporary design language as a response to the design language. Natural Stone as the flooring material that absorbs minimum heat have been proposed. At few locations, to make the masonry look light and break monotony vertical planters in form of niches have been introduced. One of other interesting facts about the site is the existing trees constituting of beautiful sandalwood, Neem, bougenveillia which have been retained by giving cut outs in the floor or integrating them with softscape.

The project is the beginning of a story that continues through time, in its own way, giving us the opportunity to follow it, draw conclusions on the ecological and sustainable principals.